Rabu, 7 November 2012

Resepi Kuih Bak Chang aka Kou Chong







Pada waktu minum petang, kalau ada kuih bak chang @ kou chong panas-panas, boleh hilangkan tekanan sebentar... :)







Seperti yang saya katakan pada entri sebelum ini, cara penyediaan kuih kou chong tidaklah sesukar yang anda bayangkan.

Demi sebuah kenikmatan dari hasil tangan kita sendiri, semuanya berbaloi.

Mari kita lihat bagaimana membuat kuih kou chong dengan mudah.




Bahan-bahan:


300gm Beras pulut
300gm Santan (sederhana pekat)
2 helai Daun pandan
Garam secukup rasa 
Daun pisang (layurkan atas api) 


Inti

1 1/2 cawan Kacang tanah (goreng dan kisar)
· 2 sudu besar Gula


Cara membuatnya

1. Mula-mula buat inti. Campurkan semua bahan inti dalam satu mangkuk. Biarkan seketika. 
2. Seterusnya membuat pulut. Masukkan santan dan daun pandan dalam kuali, 
masak dengan menggunakan api perlahan. 
3. Biar sampai mendidih dan pecah minyak. 
4. Bila minyak timbul sikit dipermukaan santan, bolehlah masukkan beras pulut dan garam. 
5. Gaul hingga separuh masak dan santan kering. Angkat dari kuali. 
6. Letakkan sedikit pulut ke atas daun pisang dan letakkan inti kacang atas pulut 
kemudian tutup dengan pulut dan bentukkan segi empat tepat 
(lebih kurang melipat lepat pisang). 
7. Balut pulut dengan kemas dan ikat dengan tali rapiah. 
8. Kukus selama satu jam.









Selamat mencuba! :D




Tiada ulasan:

Catat Ulasan

say something here