TALAM
CENDOL
Lapisan bawah
Bahan A
§
100 gm
tepung beras*
§
125 ml
santan pekat*
§
225 ml
air*
§
10 gm
tepung green pea*
§
60 gm
gula caster
§
1/2 tsp
garam
Bahan B
§
1 cawan
cendol- tapis dan toskan
Caranya
1. Satukan bahan bertanda dan tapis kedalam
periuk. Masukkan bahan lain dibahagian A
2. Masak bahan A sehingga
naik wap (jgn sampai pekat sangat,
sekejap sahaja atas api, guna senduk kayu utk mengacau. kacau sentiasa dan bila
terdapat ketulan tepung disenduk kayu, tutup api dan guna hand whisk untuk
ratakan adunan tersebut)
3. Angkat dan masukkan cendol. Gaul rata
4. Masukkan kedalam loyang 7'x7' yang telah disapu
dengan sedikit minyak dan dialas dengan plastic
5. Kukus selama 25 minit
6. Selepas masak, cakar-cakar dengan garpu
Lapisan Atas
Bahan A
§ 150 gm gula merah
§ 25 gm gula castor
§ 250 ml air
Bahan B
§ 75 gm tepung gandum
§ 10 gm tepung green pea
§ 1 biji telur (A)
§ 125 ml santan pekat
§ 1/4 tsp garam
Caranya
- Masak bahan A sehingga gula hancur dan sejukkan sebentar
- Satukan semua bahan B dan kacau sehingga sebati
- Masukkan bahan A kedalam B dan tapis dan masukkan kedalam periuk
- Masak sehingga naik wap (jangan pekat sangat, masak sekejap
sahaja)
- Tuang
keatas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
say something here