Isnin, 17 Disember 2012

Talam Cendol

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj8Kz2vLXj5EF0upTGvHLtHQ97CTEWny9tLoOGBxD4L4dzp-tu_8cuiRbn5TRkHWg_XE15xBJIV7Kx4pv9Uw17iBp4CcWxKtAvLKuL4ecHZv1MoD5rr2RQy3mO2CkpJ7fh1uL-aS0fyuB-A/s1600/Talam+Cendol+d1.jpg



TALAM CENDOL 


Lapisan bawah

Bahan A
§    100 gm tepung beras*
§    125 ml santan pekat*
§    225 ml air*
§    10 gm tepung green pea*
§    60 gm gula caster
§    1/2 tsp garam

Bahan B
§    1 cawan cendol- tapis dan toskan

Caranya

1.    Satukan bahan bertanda dan tapis kedalam periuk. Masukkan bahan lain dibahagian A
2.    Masak bahan A sehingga naik wap (jgn sampai pekat sangat, sekejap sahaja atas api, guna senduk kayu utk mengacau. kacau sentiasa dan bila terdapat ketulan tepung disenduk kayu, tutup api dan guna hand whisk untuk ratakan adunan tersebut)
3.    Angkat dan masukkan cendol. Gaul rata

4.    Masukkan kedalam loyang 7'x7' yang telah disapu dengan sedikit minyak dan dialas dengan plastic
5.    Kukus selama 25 minit
6.    Selepas masak, cakar-cakar dengan garpu


Lapisan  Atas

Bahan A
§    150 gm gula merah
§    25 gm gula castor
§    250 ml air
Bahan B
§    75 gm tepung gandum
§    10 gm tepung green pea
§    1 biji telur (A)
§    125 ml santan pekat
§    1/4 tsp garam

Caranya
  1. Masak bahan A sehingga gula hancur dan sejukkan sebentar
  2. Satukan semua bahan B dan kacau sehingga sebati
  3. Masukkan bahan A kedalam B dan tapis dan masukkan kedalam periuk
  4. Masak sehingga naik wap (jangan pekat sangat, masak sekejap sahaja)
  5. Tuang keatas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

say something here