Sabtu, 6 Oktober 2012

Poh Pia Tord & Pard Thai

Amali 1: Snek Dan Makanan Berasaskan Mee



Bila sebut tentang snek, tentu teringat 'jajan'. Jajan peneman dikala menonton drama korea. Jajan membantu mulut yang tidak pandai berhenti mengunyah. Jajan yang tidak pernah mengecewakan manusia tidak kira usia dek kerana kelazatan monosodium glutamatnya (MSG). ;p 
Menurut sumber dari Wikipedia Malaysia, snek adalah makanan ringan yang lazimnya dimakan dalam waktu yang singkat. Dalam erti kata yang lain, snek adalah hidangan yang ringkas, mudah dan cepat untuk disediakan. Selain keropok, pelbagai lagi jenis snek yang biasa kita perolehi di gerai-gerai makanan dan boleh kita sediakan sendiri. Antara snek yang menjadi kegemaran ramai ialah Popiah, Cucur Udang, Samosa Kentang dan Wanton Goreng. Siapa yang tidak suka makan popiah bukan. 
Jadi, pada kelas amali Penyediaan Makanan Timur VEF3056 yang pertama ini ataupun kami menggelarnya "Waktu Berinspirasi", kumpulan kami telah mendapat menu "Poh Pia Tord", sejenis popiah ala Thailand. Mendengarkan namanya saja sudah mampu membuatkan kita membayangkan betapa gahnya rupa bentuk hidangan tersebut. Tapi hakikatnya, ia sama saja dengan popiah tempatan. Cuma inti yang berlainan. Moh kita belajar macam mana nak buatnya. :D


Poh Pia Tord



Bahan-Bahan: (hidangan untuk 2 orang)
Bawang Putih                                    30 gm
Bawang Besar                                   100 gm
Isi Ayam                                           400 gm
Daun Limau                                      3 Helai
Daun Bawang                                    5 gm
Kulit Popiah                                     10 Helai
Pes Tom Yam                                    45 gm
Gula                                                10 gm
Garam                                             10 gm
Minyak                                             350 gm
Telur                                               1 Biji

Hiasan:
Lobak                                              1/3 Biji
Sos Thai                                           50 gm

Cara Membuatnya:
1.    Tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau.
2.    Masukkan ayam dan masak sehingga ¾ masak.
3.    Apabila ayam hampir masak, masukkan daun limau.
4.    Biarkan sehingga kuahnya menjadi kering.
5.    Biarkan sejuk kemudian tabur dengan daun bawang dan gaul rata.
6.    Ambil kulit popiah. Masukkan inti dan gulungkannya.
7.    Pada hujungnya lekatkkan dengan putih telur.
8.    Goreng dalam minyak penuh dengan api sederhana panas.
9. Hidang mengikut kreativiti dan makan bersama sos thai.

**************************************

Menu kami yang kedua pula ialah makanan berasaskan mee. Siapa yang tidak menyukai  hidangan mee??! Tentu semua menyukainya bukan. Kami juga suka makan mee. Terdapat banyak jenis mee. Ada bihun, ada kuay teow, ada juga mee sanggul (mee untuk  mee sizzling tu). Daripada mee, kita boleh buat pelbagai jenis resipi dan inovasi. Antaranya, Mee Goreng Seafood, Mee Kari, Mee Sizzling, Mee Bandung, Mee Ladna, Mee Basah (famous dekat Sabah), Kuay Teow Kungfu dan banyak lagi. 


Oleh kerana menu snek kami dari negara Thailand, maka makanan berasaskan mee juga berasal dari tempat yang sama. Nama hidangan tersebut ialah "Pard Thai", sejenis kuay teow goreng ala Thai. Mula-mula dapat resipi, kami rasa amat gementar sebab nama makanannya agak pelik dan pertama kali mendengarnya. Bila melayari youtube dan tengok macam mana orang orang Thai menyediakannya, baru kami rasa lega. Senang rupanya. Terus berangan-angan buat "Pard Thai" atas sampan macam dalam youtube tu. ;p


Pard Thai

Bahan-bahan: (hidangan untuk 2 orang)
Kuay Teow                                        300 gm
Udang                                               6 Ekor
Taugeh                                             80 gm
Kuchai                                              30 gm
Daun Ketumbar                                 30 gm
Cili Merah                                        1 Tangkai
Lobak Masin                                      20 gm
Tauhu                                              30 gm
Udang Kering                                    30 gm
Bawang Putih                                    30 gm
Serbuk Jintan Manis                          10 gm
Serbuk Ketumbar                              10 gm
Kicap Cair                                         30 gm
Kicap Pekat                                       20 gm
Sos Tiram                                          40 gm
Telur                                                1 biji
Air Limau                                          30 gm

Hiasan:
Kacang Tanah                                    50 gm
Hiasan Limau Nipis                            1 Biji

Cara Membuatnya:
1.    Goreng tauhu sehingga garing.
2.    Tumiskan bawang putih sehingga naik bau kemudian masukkan udang sehingga sedikit kemerahan.
3.    Masukkan telur dan kacau sehingga agak masak.
4.    Masukkan kuey teow dan goreng sehingga garing.
5.    Masukkan serbuk jintan manis, serbuk ketumbar, kicap cair, kicap pekat, dan sos tiram kemudian teruskan menggoreng.
6.    Masukkan tauhu goreng, udang kering, taugeh, daun kucai, daun ketumbar, cili merah, lobak masin dan air limau. Goreng sebentar sehingga masak.
7. Hidangkan sedang kacang tanah dan hirisan limau nipis.



Selamat Memasak! :D





Tiada ulasan:

Catat Ulasan

say something here