Rabu, 28 November 2012

set masakan melayu~amali ke 5

hi,
fara is back!

baiklah lama sudah tak post sesuatu di blog tercinta ini. agak kesibukkan di kala ini dengan tugasan yang melambak dan diri pun hampir tak terurus dah. eh! perlu cerita ke? ahaaa mari kita fokus dengan tajuk yang di paparkan di atas sebelum cik fara mula membebel-bebel. :P

seperti mingu-minggu yang lepas, amali memasak pasti berlaku. jadinya minggu lalu, kami telah mendapat resepi berasaskan masakan Melayu. menu tersebut ialah NASI TOMATO , AYAM MASAK MERAH, ACAR RAMPAI dan ROJAK BUAH.

wahhhh! mentang-mentang lah sekarang ni musim orang kahwin, menu pun ala-ala kenduri gitu. hehehe bagus juga dapat menu ini sebab nanti kalau kenduri kendara da boleh masak sendiri tak perlu nak tempah katering yang mahal lah sangat sekarang. sekali kenduri kahwin mahu sahaja mencecah belas-belas ribu. fuhhh!

mari kita lihat resepi yang telah fara dan rakan-rakan telah masak minggu lepas.

Nasi Tomato


Bahan-bahan:
Beras basmati                                                   300 g
Tomato dipotong dadu                                       50 g
Sos tomato                                                         30 g
Tomato puree                                                     15 g
Susu                                                                 25 ml
Air                                                                 100 ml
Daun pandan                                                      10 g
Garam                                                                  3 g

Bahan-bahan tumis:
Mentega                                                             80 g
Kulit kayu manis                                                 10 g
Bunga lawang                                                     10 g
Bunga cengkih                                                    10 g
Buah pelaga                                                       10 g
Bawang putih dihiris                                           20 g
Bawang besar dihiris                                          40 g

Prosedur memasak:
1.      Cuci beras. Rendam selama 5-10 minit. Toskan
2.      Panaskan mentega/minyak sapi. Tumiskan bahan-bahan tumis sehingga naik bau.
3.      Masukkan beras. Kacau sekejap dalam 1-2 minit. Kemudian, masukkan sos tomato, tomato, susu, air, daun pandan dan sedikit garam.
4.      Tanak sehingga masak.
5.      Hidang panas dan boleh taburkan dengan bawang goreng.

_________________________________________________________________________________
Ayam Masak Merah

Bahan-bahan:
Paha ayam – 
*dibuang kulit dan dilumur dengan garam dan kunyit                 600 g
Sos tomato                                                                              170 g
Air                                                                                         150 ml
Minyak masak                                                                          30 ml
Bawang putih                                                                             10 g
Cili kering                                                                                  15 g
Halia                                                                                         2 cm
Bawang merah                                                                           70 g
Serai – dititik                                                                        1 batang
Kacang pis                                                                                 15 g
Bawang besar  - dipotong bulat                                                   60 g

Bahan-bahan tumis:
Kulit kayu manis                                                                        3 cm
Bunga lawang                                                                      1 kuntum
Buah pelaga                                                                               3 biji

Hiasan :
Daun bawang – dihiris                                                          1 tangkai
Cili merah – dibentuk bunga                                                        1 biji

Prosedur Memasak:
1.      Panggang atau goreng ayam hingga separuh masak.
2.  Panaskan minyak dan masukkan bahan penumis, bahan kisar dab serai. Tumis hingga berwarna keemasan.
3.      Tuang air dan sos tomato, kacau rata.
4.      Masukkan ayam dan kacang pis, kacau rata hingga masak.
5.      Masukkan bawang besar, kacau. Sesuaikan rasanya dan angkat.
6.      Masukkan masakan dalan pinggan hidang. Hiasakan dengan cili merah dan daun bawang.
7.      Pek dalam bekas yang sesuai.

_________________________________________________________________________________

Rojak Buah
Bahan-bahan:
Timun                                                              130 g
Sengkuang                                                       350 g
Nanas                                                              200 g
Mangga muda-dihiris                                        100 g

Kuah:
Cili kering                                                          15 g
Belacan bakar                                                   2 cm
Limau nipis – diambil jusnya                              2 biji
Kacang tanah goreng – ditumbuk kasar              50 g
Air asam jawa                                                  60 ml
Gula melaka – dicincang                                   100 g
Petis                                                                  15 g
Bijan – digoreng tanpa minyak                            10 g
Garam                                                     secukupnya

Hiasan :
Daun pisang                                                    1 helai

Prosedur Memasak:
1.      Sediakan kuah
·         Cili kering dan belacan digoreng dengan sedikit minyak kemudian dikisar.
·         Gaulkan cili kisar, gula melaka dalam mangkuk adunan.
·         Masukkan jus limau, air asam jawa, garam dan petis.
·         Gaul rata dan masukkan kacang tanah serta bijan.
2.      Menghias, menghidang dan mengepek
·         Alas pinggan hidangan dengan daun pisang.
·         Campurkan semua sayur-sayuran dan buah-buahan, gaul rata (sekiranya terus hidangkan) atau susun sayur-sayuran dengan menarik dan diletakan mangkuk berisi kuah disisinya sekiranya fihidang berasingan.
·         Hidangkan. Pek dalam bekas yang sesuai.

_________________________________________________________________________________
Arca Rampai


Bahan-bahan:
Timun                                                             80 g
Lobak                                                            70 g
Cili Merah                                                      20 g
Cili hijau                                                         20 g
Bawang besar                                                50 g
Bawang putih                                                 20 g
Halia                                                             3 cm
Biji sawi                                                           5 g
Bijan-goreng sedikit                                         5 g
Serbuk kunyit                                                   5 g
Cuka                                                              30 g
Garam dan gula secukup

Prosedur Memasak:
1.      Timun dibuang bahagian tengahnya-potong memanjang.
2.      Lobak, cili merah dan cili hijau-potong memanjang
3.      Panaskan 3 sudu besar minyak masak. Masukkan biji sawi, biarkan satu minit sambil dikacau.
4.      Tumis bawang besar, bawang putih dan halia. Masukkan cili, serbuk kunyit dan cuka, kacau.
5.      Kemudian masukkan timun dan lobak. Kacau dan perasakan dengan garam gula dan masukkan bijan. Gaul sebati seketika. Angkat dan hidang.

_________________________________________________________________________

itulah resepi yang telah fara dan rakan-rakan masak pada sesi amali minggu lepas. dan inilah hasilnya


seperti yang kita semua tahu, tatasajian di atas bukanlah tatasajian asli bagi masakan melayu. ini ialah tatasajian sebenar bagi sajian melayu.

tatasajian melayu sebenarnya tidak menggunakan suda dan garfu untuk makan. masyarakat melayu lazimnya menggunakan tangan untuk makan. suda pula digunakan untuk mengambil lauk pauk untuk diletakkan di dalam pinggan makan mereka. tatasajian masakan melayu mempunyai bekas basuh tangan. bekas ini lah yang membezakan cara hidangan melayu dengan kaum yang lain.

akan tetapi, bagi kelas amali yang lepas, puan Saedahtinnur iaitu pensyarah kami telah mencadangkan agar kami menghidangkan masakan kami secara moden kontemperori. hal ini bagi memudahkan juri-juri tidak terlatih di dalam kelas kami untuk merasa dan mengkritik hidangan kami.



jadi itu sahajalah untuk kali ini.

selamat mencuba!



xoxo
|fara ara|

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

say something here