PERANCANGAN KERJA
APA YANG SAYA FAHAM!!
Setahu saya perancangan kerja adalah langkah atau prosedur untuk melakukan kerja atau aktiviti supaya
lebih teratur dan terancang. Walau bagaimanapun, Perancangan kerja yang
dimaksudkan adalah perancangan untuk membuat atau menyediakan sesuatu makanan.
Kesan atau Kebaikan Melaksanakan Perancangan Kerja Dalam
Penyediaan Makanan
- 1. Mengelak daripada pembaziran bahan masakan
- 2. Hidangan dapat disiapkan mengikut masa yang ditetapkan
- 3. Tiada overcost atau terlebih bajet
- 4. Membantu membuat mise-en-place bahan dan peralatan.
Aktiviti-aktiviti yang boleh dikaitankan dengan perancangan
menu
- . Menentukan menu
Menu perlulah ditentukan terlebih dahulu sebelum proses seterusnya
diambil
- Memilih resipi yang standard
Pilih resepi yang telah distandardkan. Maksudnya adalah resepi yang
telah digunakan berulang kaji dan menjadi. Selain itu, kaedah atau prosedur masakan
yang boleh difahami serta sukatan kuantiti barangan
- Senarai bahan dan alatan
Perlu disertakan sekali kerana boleh mengganggu proses memasak jika
alatan atau bahan tidak mencukupi.
- Senarai beli belah
Jika bahan-bahan yang tidak terdapat di dapur, langkah untuk
menyenaraikan bahan untuk dibeli. Pastikan kos dan kuantiti mengikut resepi
standard untuk elak pembaziran.
- Jadual susunan kerja
Langkah paling penting. Pastikan susunan kerja dibuat dari
pra-penyediaan hinggalah proses menghidang. Setelah siap susunan kerja, semak
kembali supaya tidak tertinggal kerja/ prosedur yang sepatutnya
- Pengiraan kos
Segala kos-kos yang berkaitan. Kos yang paling utama yang perlu diambil
adalah kos bahan-bahan mentah. Kos sampingan meliputi cas elektik, air mahupun
bahan bakar. Kos upah adalah kos yang dikenakan jika, kita mengambil upah
pekerja luar. Pastikan masa per jam diambil kira. Kemudian jumlahkan.
------bersambung------
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
say something here