*Khas buat sahabat-sahabat VEF3056 Penyediaan Makanan Timur...*
Entri ini saya nukilkan khas buat sahabat-sahabat saya dan juga semua pembaca yang sedang berperang dengan nota-nota untuk peperiksaan terakhir.
"Bebudak 'Masakan Timur', telaah tu telaah juga, pemakanan harus dijaga. So, please take note. Okay everyone!" :)
"Bebudak 'Masakan Timur', telaah tu telaah juga, pemakanan harus dijaga. So, please take note. Okay everyone!" :)
Dalam
pemakanan, zat dan nutrien yang diambil adalah amat penting. Bagi mereka yang
sering menggunakan minda sebagai sumber utama untuk mencari rezeki, saya amat
menggalakan untuk memberikan tumpuan kepada makanan yang mampu membantu daya
ingatan kita. Saya percaya ramai di kalangan kita yang sering lupa tentang
perkara-perkara penting sehingga ia mengganggu rutin harian? Tentu anda ingin
tahu makanan tertentu yang boleh bantu tingkat pertumbuhan memori ingatan dan
memperbaiki fungsi otak. Menurut American Dietetic Association (ADA) Bethany
Thayer, MS, RD, otak adalah organ tubuh yang paling kelaparan kerana otak
adalah organ tubuh pertama yang menyerap nutrisi dari makanan yang dimakan.
Percaya
atau tidak sebenarnya makanan mampu menjadikan otak kita berfungsi dengan lebih
baik? Walaupun terdapat faktor-faktor lain yang boleh menyumbang kepada
keupayaan otak seseorang, namun faktor pemakanan tidak dapat dinafikan
impaknya. Nikmat kepelbagaian sumber makanan yang dianugerahkan Allah memerlukan
kebijaksanaan seseorang individu untuk memilih makanan agar tidak mencampakkan
dirinya dalam kebinasaan. Ini kerana terdapat makanan yang boleh meningkatkan
fungsi otak dan ada juga makanan yang boleh menjejaskan fungsi otak. Pemilihan
makanan yang meningkatkan keupayaan otak juga sejajar dengan prinsip maqasid
syariah yang mengutamakan pemeliharaan akal.
Sepanjang
hidup, otak manusia sentiasa berfungsi untuk menerima rangsangan dan maklumat,
mengolah, mengembangkan fikiran dan emosi serta menyimpan memori. Zat pemakanan
amat diperlukan untuk menjaga otak agar dapat berfungsi secara optimum. Pakar
pemakanan mengakui bahawa terdapat zat tertentu atau sebatian kimia dalam
sesuatu makanan amat penting untuk fungsi otak manusia dan mengelakkan berlakunya
kerosakan serta ketidakupayaan kognitif seseorang. Otak mengalami perkembangan
mengikut fasa pertumbuhan manusia. Ia memerlukan zat pemakanan yang betul dan
seimbang bagi memenuhi keperluan tenaga di otak yang lebih tinggi.
Semasa
dalam kandungan ibu, pembinaan otak manusia merupakan satu fasa yang kritikal
kerana pada masa tersebut berlaku proses pembentukan neuron otak dan juga salur
mealin. Oleh itu, pada tahap perkembangan yang kritikal inilah akan menentukan
kehebatan otak manusia yang dapat dibentuk melalui pengkayaan sumber makanan. Satu
perkara yang boleh difikirkan ialah kenapakah ilmuwan Islam terdahulu memiliki
otak genius dan mampu menguasai pelbagai bidang? Banyak faktor yang menyumbang
tetapi unsur pemakanan tidak boleh diabaikan. Corak pemakanan yang menepati
pemakanan sunnah harus diambil kira. Berbeza dengan budaya pemakanan masyarakat
kita pada masa sekarang.
Kadangkala
sensitiviti pemilihan makanan terbaik tidak wujud dalam diri masyarakat kita
sepertimana hadis Rasulullah SAW yang bermaksud: “Akan datang kepada manusia
suatu zaman (ketika itu) seorang tidak lagi peduli dengan apa yang dia
dapatkan, apakah dari yang halal atau haram?” - HR Bukhari. Kajian oleh saintis
Mind Research Network membuktikan bahawa bahan kimia di dalam otak iaitu N-acetylaspartate
(NAA) lebih tinggi arasnya dalam individu yang mempunyai kepintaran yang
tinggi berbanding mereka yang mempunyai kepintaran yang sederhana. Maka,
penjagaan atau pemeliharaan bahan kimia atau neurotransmiter otak adalah
penting untuk mengoptimumkan keupayaan dan kecerdikan seseorang.
Sudah
pastilah melalui diet dan pemakanan yang baik dapat mengekalkan dan memelihara
bahan kimia tersebut pada aras yang optimum. Dalam perkembangan mutakhir,
pengambilan minyak ikan yang dikatakan kaya dengan asid lemak n-3 berantai
panjang adalah amat penting semasa kehamilan untuk manfaat kepada bayi yang
dikandung. Namun, sejauh mana dakwaan ini benar? Adakah benar minyak ikan
tersebut mampu membuatkan seseorang bayi akan menjadi lebih bijak dan otaknya
berkembang dengan sempurna? Banyak
kajian membuktikan pengambilan ikan secara sederhana semasa kehamilan dan
semasa postnatal mempunyai kaitan dengan perkembangan kognititif bayi khususnya
kemahiran bahasa dan komunikasi.
Pengambilan ikan dan makanan laut yang sedikit
berhubungkait dengan peningkatan risiko kanak-kanak yang memiliki kurang
kemahiran verbal, tabiat yang kurang baik, rendah kemahiran komunikasi motor
dan pembangunan sosial. Sumber Omega-3 (EPA dan DHA) yang paling utama ialah
ikan. Omega-3 akan mengawalatur perembesan dan keupayaan neurotransmitter di
otak. Sebab itulah, ia amat penting dalam meningkatkan keupayaan otak untuk
bekerja. Manakala
omega-6 pula penting dalam menguatkan ingatan. Sumber yang mungkin dapat
diperolehi ialah minyak jagung, minyak matahari, bijan dan labu. Keseimbangan
asid lemak politaktepu dalam badan boleh menjadi aras pengukur kecerdikan
seseorang. Manakala ketidakseimbangan asid lemak politaktepu akan menyumbang
kepada masalah kesukaran dalam pembelajaran, masalah sikap termasuklah gangguan
disleksia, ADHD dan autism.
Selaras dengan perkembangan teknologi, lambakan minyak ikan yang berbentuk pil dan kapsul di pasaran menjadi alternatif kepada pengguna. Begitu juga telur yang diperkaya dengan omega 3 dan omega 6 serta banyak lagi produk lain yang telah diperkayakan dengan nutrien tersebut. Persoalannya, jika makanan tersebut diperkayakan, adakah ia benar-benar selamat dan menepati jumlah keperluan individu untuk tujuan meningkatkan keupayaan otak? Oleh sebab itu, makanan semulajadi contohnya ikan tidak mampu ditandingi oleh mana-mana produk ciptaan manusia. Ini kerana ia mengandungi pelbagai zat lain dan bukan hanya tertumpu kepada zat-zat tertentu sahaja. Otak menggunakan lebih banyak glukosa berbanding organ lain. Untuk memaksimumkan keupayaan otak, ia memerlukan bekalan glukosa yang cukup. Karbohidrat kompleks merupakan makanan yang terbaik untuk otak.
Secara dasarnya, semakin banyak kita mengambil makanan berkarbohidrat, dan biasa mengambilnya maka ia akan memelihara kesihatan tubuh badan dan otak kita dapat bekerja dengan baik. Rangkaian makanan yang bersumberkan zat-zat protein, zink, selenium dan zat besi juga mampu meningkatkan perkembangan kognitif, daya tumpuan dan keupayaan IQ seseorang. Perkara yang penting untuk mengekalkan otak yang sihat adalah makan makanan seperti biasa di sepanjang hari. Ini untuk memastikan otak kita menerima tenaga yang berterusan bagi mengekalkan kecergasannya. Walaubagaimanapun, otak manusia hanya boleh menyimpan sejumlah kecil glukosa sahaja pada satu-satu masa. Oleh itu, makan makanan secara tetap dan menurut kebiasaan akan membantu mengekalkan bekalan tenaga yang tetap kepada otak.
Selaras dengan perkembangan teknologi, lambakan minyak ikan yang berbentuk pil dan kapsul di pasaran menjadi alternatif kepada pengguna. Begitu juga telur yang diperkaya dengan omega 3 dan omega 6 serta banyak lagi produk lain yang telah diperkayakan dengan nutrien tersebut. Persoalannya, jika makanan tersebut diperkayakan, adakah ia benar-benar selamat dan menepati jumlah keperluan individu untuk tujuan meningkatkan keupayaan otak? Oleh sebab itu, makanan semulajadi contohnya ikan tidak mampu ditandingi oleh mana-mana produk ciptaan manusia. Ini kerana ia mengandungi pelbagai zat lain dan bukan hanya tertumpu kepada zat-zat tertentu sahaja. Otak menggunakan lebih banyak glukosa berbanding organ lain. Untuk memaksimumkan keupayaan otak, ia memerlukan bekalan glukosa yang cukup. Karbohidrat kompleks merupakan makanan yang terbaik untuk otak.
Secara dasarnya, semakin banyak kita mengambil makanan berkarbohidrat, dan biasa mengambilnya maka ia akan memelihara kesihatan tubuh badan dan otak kita dapat bekerja dengan baik. Rangkaian makanan yang bersumberkan zat-zat protein, zink, selenium dan zat besi juga mampu meningkatkan perkembangan kognitif, daya tumpuan dan keupayaan IQ seseorang. Perkara yang penting untuk mengekalkan otak yang sihat adalah makan makanan seperti biasa di sepanjang hari. Ini untuk memastikan otak kita menerima tenaga yang berterusan bagi mengekalkan kecergasannya. Walaubagaimanapun, otak manusia hanya boleh menyimpan sejumlah kecil glukosa sahaja pada satu-satu masa. Oleh itu, makan makanan secara tetap dan menurut kebiasaan akan membantu mengekalkan bekalan tenaga yang tetap kepada otak.
Oleh sebab itu, mengamalkan pemakanan yang seimbang adalah penting bagi memelihara dan menjaga kesihatan jasmani dan otak. Menukarkan pemakanan yang tidak sihat kepada pemakanan seimbang dan sihat bukan setakat boleh memperbaiki sikap dan keupayaan otak seseorang tetapi juga boleh mengelakkan daripada penyakit kronik seperti obesiti, diabetes dan penyakit jantung. Perlu diingatkan bahawa memenuhi keperluan nutrien yang baik bermula sejak bayi lagi adalah penting untuk kecerdikan yang optimum, perkembangan akhlak dan peribadi yang baik. Pemilihan makanan halal dan baik perlu dititikberatkan sepertimana yang dianjurkan dalam Islam. Ini kerana pembentukan otak yang bijak juga bermula daripada pendidikan dan amalan pemakanan yang halal dan sihat. Di sini ada 12 jenis makanan yang di yakini dapat meransang pertumbuhan sel otak dan tingkat daya ingatan.
Madu
Madu
adalah makanan yang sangat berkhasiat, ia mengandungi pelbagai jenis vitamin,
mineral, protein, antiseptik dan enzim yang meningkatkan ingatan dan kecerdasan
mental. Manisan madu yang digelar “Raja Ubat” ini seeloknya diminum 2 sudu teh
pada waktu pagi dan malam. Ia juga boleh dimasukkan ke dalam minuman. Cuba ini:
Jus Kurma Madu Madu juga mengandungi pelbagai zat galian yang penting seperti
kalsium, sulfur, fosforus, zat besi, karbon, magnesium, potassium, kuprum,
silika, klorin, mangganese dan belerang untuk kesihatan fizikal serta mental.
Malah, berkesan merawat penyakit mental yang boleh menghindarkan kepenatan
kerja otak seperti berfikir, membaca, merancang dan bermesyuarat.
Kacang Merah
Thiamin
atau vitamin B1 yang terdapat dalam kacang merah dikatakan amat diperlukan oleh
otak terutama untuk proses sintesis asetilkolina iaitu neurotransmitter yang
penting untuk ingatan dan kekurangannya dikatakan mampu menyumbang kepada
faktor kecacatan fungsi mental berkaitan dengan peningkatan usia. Biasanya kacang
merah dimasukkan ke dalam masakan.
Kismis
mengandungi zat besi yang amat diperlukan untuk membina darah bagi memastikan
bekalan oksigen yang mencukupi untuk disalurkan ke otak. Kekurangan oksigen
menyebabkan seseorang mudah mengantuk, pelupa, lembab dan mengalami kelemahan
dalam berfikir. Kismis bukan sahaja boleh dimakan begitu sahaja, ia juga boleh
dimasukkan ke dalam masakan, cuba ini: Nasi Kismis Ayam
Pakar
kesihatan mengakui bahawa telur adalah makanan yang bermanfaat menambah
kekuatan otak kerana lengkap dengan protein, mineral, vitamin, kalsium, kuprum,
magnesium, fosforus, kalium, sulfur, natrium, klorin, zat besi, air, choline
dan bahan ekstraktif. Bahagian kuning telur ternyata padat dengan kandungan
kolin, suatu zat yang dapat membantu perkembangan memori atau daya ingat serta
berupaya mengatasi masalah kelemahan tenaga fizikal dan minda. Boleh cuba ini:
Telur Bungkus
Susu
dan yogurt mampu mengenyangkan kerana mengandungi protein dan karbohidrat yang
menjadi sumber tenaga bagi keperluan otak. Dua jenis nutrisi ini penting bagi
pertumbuhan jaringan otak, neurotransmitter dan enzim kerana makanan yang
berasal dari produk susu mengandung protein dan vitamin B tinggi. Susu terbaik
untuk ketajaman minda ialah susu kambing, biri-biri dan lembu yang segar. Boleh
pelbagaikan masakan dengan menggunakan yogurt dan susu. Susu bukan sahaja
berguna untuk kesihatan otak malah dapat mempertajamkan ingatan, membekalkan
tenaga mental dan fizikal. Susu mengandungi tiga unsur semulajadi iaitu keju,
lemak dan air yang amat diperlukan untuk pertumbuhan badan dan otak.
Sekurang-kurangnya minumlah segelas susu pada sebelah pagi dan malam kerana ia
bukan saja berkhasiat untuk merawati kesihatan umum, malah merupakan penawar
kelupaan yang berkesan
Halia
boleh dimakan secara mentah atau dibuat halua yang sangat mustajab untuk
mengatasi masalah lupa dan alpa. Halua ialah halia yang dijadikan manis-manisan
dengan merebus dan dicampur dengan gula. Ia juga berfungsi merawat pening
kepala, sakit perut, batuk ataupun gatal-gatal. Ia juga boleh dimasukkan ke
dalam pelbagai jenis masakan.
Ikan
salmon adalah ikan berlemak yang dikatakan makanan berkhasiat untuk otak. Ia
merupakan sumber terbaik asam lemak omega-3 DHA dan EPA. Keduanya penting untuk
pertumbuhan dan perkembangan fungsi otak.
Oat
kaya dengan sumber vitamin E, vitamin B dan potassium, Omega-3, folat dan
kalium yang mampu menyediakan tenaga atau bahan bakar untuk keperluan otak. Oat
juga mempunyai kandungan serat yang dapat membantu otak berfungsi dengan baik.
Oat boleh dimakan bersama susu panas atau dimasukkan ke dalam pelbagai menu
masakan.
Amalan
memakan beri akan menguatkan fungsi otak yang semakin berkurangan akibat
pertambahan usia. Ini kerana semua jenis beri seperti blackbery, bluberri,
strawberi, rasberi, cranberi dan ceri kaya dengan flavonoid dan antosianin yang
berguna untuk tubuh khususnya di bahagian otak.
Daging
lembu tanpa lemak adalah salah satu sumber makanan yang mengandung banyak zat
besi. Ia juga mengandungi mineral seng yang dapat membantu memelihara daya
ingatan dan mengurangkan kolesterol dalam darah.
Ianya
banyak digunakan oleh bijak pandai Islam dan Melayu dahulu kala. Ia mengandungi
protein, lemak, kalsium, fosforus dan kalori. Sangat efektif untuk meningkatkan
kecerdasan terutama kanak-kanak. Kaedah ini sangat popular dan berkesan.
Kanak-kanak yang diberi telur burung merpati didapati dapat bercakap lebih awal
dari kebiasaannya.
Daging Ayam
Daging ayam dianggap mengandungi kadar zat pemakanan yang paling tinggi berbanding dengan semua jenis daging lain. Daging ayam betina dara terutamanya berkhasiat meningkatkan prestasi otak dan membaiki darah.
Bukan bererti makanan berkhasiat lain yang tidak tersenarai adalah makanan yang tidak elok untuk otak. Senarai ini adalah keduabelasan utama (macam main bola pula). Selamat beramal dan sebarkan ilmu walaupun hanya sepotong ayat kerana impaknya akan lebih mendalam.
Happy study week everyone! Jangan stress macam adik ni!
Senyum. Tenang sudah... ^_^
&
Didikan awal amatlah penting agar kanak-kanak
membesar dalam persekitaran yang sihat...! :D
Terima kasih kepada,
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
say something here