kalau dapat makan sambal gesek ikan bilis dicampur dengan kundang. pergh memang tankap habis. makan sampai kenyang. tapi sayangnya buah kudang jarang didapati.
Teknik melumatkan bahan-bahan sambal ni dipanggil gesek sebab tu la sambal ni di panggil sambal gesek.
BAHAN-BAHAN :
Segenggam ikan bilis
Cili api secukupnya
Sebiji limau kasturi/limau nipis
Garam secukup rasa
-Semua ikan bilis dan cili api ditumbuk lumat dan dicampur dengan air limau kasturi ( jangan ambil biji limau nanti pahit sambal ni ) Tu je mudahkan selamat mencuba sambal gesek ni...
* Kalau ada buah belimbing besi boleh diguna untuk ganti air limau nipis.
SAMBAL GESEK LADA HITAM
BAHAN-BAHAN:
1 sudu besar lada hitam
1 genggam ikan bilis
Cuka secukup rasa
1 sudu kecil air panas
-Tumbuk lada hitam sampai lumat kemudian masukkan ikan bilis dan ditumbuk sampai hancur . Masukkan cuka secukup rasa saja dan air masak . Kacau semua bahan sampai sebati.
*Rendam ikan bilis dalam air panas supaya ikan bilis cepat lembut dan mudah ditumbuk hancur.
selamat mencuba ya kawan-kawan
xoxo
|fara ara|
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
say something here