Isnin, 24 Disember 2012

sambal gesek negeri sembilan

Pernah makan sambal gesek ? kalau sesiapa asal dari Negeri Sembilan mesti tau sambal ni kan . Sambal gesek ni ada dua jenis iaitu sambal gesek cili api dengan ikan bilis dan sambal gesek lada hitam juga dengan ikan bilis . Sambal gesek lada hitam dengan ikan bilis ni selalunya dibuat untuk ibu-ibu yang dalam pantang gitu dan masa saya bersalin anak kedua ibu mertuaku yang jaga saya masa dalam pantang dan dia ada la juga buat sambal gesek lada hitam ni . 

                                              

kalau dapat makan sambal gesek ikan bilis dicampur dengan kundang. pergh memang tankap habis. makan sampai kenyang. tapi sayangnya buah kudang jarang didapati.

Teknik melumatkan bahan-bahan sambal ni dipanggil gesek sebab tu la sambal ni di panggil sambal gesek.



SAMBAL GESEK CILI API

BAHAN-BAHAN :

Segenggam ikan bilis
Cili api secukupnya
Sebiji limau kasturi/limau nipis
Garam secukup rasa

-Semua ikan bilis dan cili api ditumbuk lumat dan dicampur dengan air limau kasturi ( jangan ambil biji limau nanti pahit sambal ni ) Tu je mudahkan selamat mencuba sambal gesek ni...

* Kalau ada buah belimbing besi boleh diguna untuk ganti air limau nipis.


                                                 

SAMBAL GESEK LADA HITAM

BAHAN-BAHAN:

1 sudu besar lada hitam
1 genggam ikan bilis
Cuka secukup rasa
1 sudu kecil air panas

-Tumbuk lada hitam sampai lumat kemudian masukkan ikan bilis dan ditumbuk sampai hancur . Masukkan cuka secukup rasa saja dan air masak . Kacau semua bahan sampai sebati.

*Rendam ikan bilis dalam air panas supaya ikan bilis cepat lembut dan mudah ditumbuk hancur.








selamat mencuba ya kawan-kawan



xoxo
|fara ara|

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

say something here